You know 60 seconds make 1 minute, 60 minutes make 1 hour and 24 hours make 1 day. Seconds, mintues and hours are modern day units of time. What were the units of time before these terms were introduced? Don’t get any ideas. I am not going to investigate what were the terms used but rather going to focus on what is said in the Hindu Mythology. We do not have a concept of milliseconds or nano seconds here. The minimum named unit is 1 Kashta which is equivalent to 15 eye-winks.(Again, am taking Vishnu purana as a base for these numbers. Bhagavatha describes more minute units like Anus and Paramanus). Now lets start looking at the numbers and the units.

15 twinklings of an eye – 1 *Kashta*

30 Kashta – 1 *Kala*

30 Kalas – 1 *Muhurta*

30 Muhurtas – 1 *day/night* for mortals

30 Days – 1 *Month*

6 Months – 1 *Ayana*

2 Ayanas – 1 *Year*

Now there are two Ayanas – Southern ayana (*Dakshinayanam*) and Northern ayana (*Uttarayanam)*. Southern ayana is the night and Norther ayana is the day for the gods. So, for Gods 1 day equals 1 human year.

360 divine days – 1 divine year (360 human years)

12000 divine years – 4 Yugas (12000 x 360 = 43,20,000 human years )

Now how are these 12000 divine years spread over 4 Yugas?

Krita Yuga – 4000 divine years (4000 x 360 = 14,40,000 human years)

Treta Yuga – 3000 divine years (3000 x 360 = 10,80,000 human years)

Dwapara Yuga – 2000 divine years ( 2000 x 360 = 7,20,000 human years)

Kali Yuga – 1000 divine years (1000 x 360 = 3,60,000 human years)

That adds up to 10,000 divine years = 36,00,000 human years —> (1)

The period which precedes a Yuga is called *Sandhya* and the period which follows a Yuga is called *Sandhyansa*. They are of as many hundred years as there are thousands in the Yuga. Ideally, the order of these yugas will be like below:

Sandhya of Krita Yuga -> Krita Yuga -> Sandhyansa of Krita Yuga -> Sandhya of Treta Yuga -> Treta Yuga -> Sandhyansa of Treta Yuga -> Sandhya of Dwapara Yuga -> Dwapara Yuga -> Sandyansa of Dwapara Yuga -> Sandhya of Kali yuga -> Kali Yuga -> Sandhyansa of Kali yuga.

Now lets calculate Sandya and Sandhyansa of each Yuga.

Krita Yuga – Sandhya + Sandhyansa – 400+400 = 800 divine years ( 800 x 360 = 2,88,000 human years )

Treta Yuga – Sandhya + Sandhyansa – 300+300 = 600 divine years (600 x 360 = 2,16,000 human years)

Dwapara Yuga – Sandhya + Sandhyansa – 200+200 = 400 divine years (400 x 360 = 1,44,000 human years)

Kali Yuga – Sandhya + Sandhyansa – 100+100 = 200 divine years (200 x 360 = 72,000 human years)

Sandhyas + Sandhyansas for 4 Yugas = 2000 divine years (7,20,000 human years) –> (2)

From (1) & (2), the total of 4 Yugas including the Sandhyas and Sandhyansas = 12,000 divine years ( 43,20,000 human years)

Wait!! Thats not over.

Aggregate of 4 Yugas – 1 *Mahayuga* (Great Age)

1000 Great Ages – 1 day of Brahma or 1 Brahma (1000 * 12000 divine years = 432,00,00,000 human years)

That’s it ?? No.

1 Brahma is split into 14 time periods named *Manwantaras*. 1 Manwantara is a life time of divinities like Indra, Manu etc.

1 Manwantara = 71 Mahayuga + some additional years = 71 x 12000 = 852,000 divine years (852000 x 360 = 30,67,20,000 human years + additional years)

14 Manwantaras = 1 Brahma (Day of Brahma)

At the end of 1 Brahma the dissolution of the universe occurs. Then there is the night of Brahma which is equal in duration as a day of Brahma. At the close of the night of the Brahma, the universe is created again.

1 day of Brahma + 1 night of Brahma = 1 year of Brahma ( I am not sure about this one 😦 )

100 Brahma years = 1 *Param* which is Brahma’s life time.

Phew! Thats all is mentioned in the Vishnu Purana about Time. This comes in Book 1, chapter 3 of the tranlation work done by Horace Hayman Wilson, as available in SacredTexts website.

Comments/Corrections/Sugesstions are welcome.

OMG..wow..OMG..It’s mixed reactions.I am happy with 60 secs,60 mins n 24 hours theory or I better turn atheist;).You have had all the patience to read it and put it up.awesome.

(P.S. Pl comment in my blog and not message:))

15 twinklings of an eye – 1 Kashta

30 Kashta – 1 Kala

Appo Kashta kalam nu sollradhu 31 kashtam ah 😀

k mokkais apart, very intresting information… Sankalpam la sollra ovvoru vaarthaikum artham ippo thaan puriyudhu! thanks for sharing!!

Hi da Sam,

Nice information! but truth is I understood only the introduction part 😦 I could not connect to it.

Actually 1 day (12hours) + 1 night (12hours) is one “normal” day (24hours). Brahma has 30 days per month, 12 months (=360 days) and as you mentioned 100 years of life. So if you multiply all these numbers you will get total duration of Brahma’s life.

Reblogged this on Pointless & Prosaic and commented:

Since I’m busy packing for a vacation, I thought I would use this opportunity to reblog one of my earlier posts. I am personally proud of this post for the amount of research(??) and calculations I had to do ( Tip: I ‘m not so good at Math). This is based on some excerpts from Vishnu purana of the Hindus.

Will love to hear your feedbacks. Cheers!

“Comments/Corrections/Suggestions are welcome.”

Comments: mind boggling- Greatness of Hindu thoughts are seen very clearly

Corrections: too small to make unless I make further research in the subject!

Suggestion: You have the mind and yearning- may God bless you to pursue more and more .

I got lost somewhere in the middle. But still I liked it. I also wrote a post about maths this week ( Alphabet soup)

One two three four

All officers walk down the hall

Five six seven eight

Nobody cares as long there is a break.

In Polish, of course. I recite it to my 9 month old son. That’s my level of mathematics recently

Thank you for the positive comments as always.

HaHa.. looks like it’s an advanced version of One, two, Buckle my shoe! 🙂

I stopped understanding Maths back in Class 11 😛